Spaning: Upcycling – hetare än någonsin?

Den 19 mars samlades ett hundratal personer, forskare och entreprenörer, på Chalmers i Göteborg för en konferens med titeln: “From Side Streams to Main Streams: Paving the Way for Sustainable Food Systems”. Samtidigt pågick, 100 mil norrut, i Boden eventet: "Symbios – Från rest till resurs".

Två tydliga tecken på att resursfrågan blivit allt viktigare. Att insikten om att det på alla nivåer i matsystemet finns ett stort svinn, har sjunkit in. Och att allt fler lockas av parollen: “förvandla svinn till vinn”. 

När AGFO lyfte upcycling i ett talk 2021 var begreppet fortfarande nytt inom matvärlden, även om det var mer etablerat inom mode och inredning. Tre år senare, när vi arrangerade AGFO Transformation del 3, hade det fått starkare fäste – åtminstone i branschen.

Men helt etablerat är inte begreppet och när Livsmedelsstrategin 2.0 äntligen presenterades den 21 mars nämndes upcycling inte. Ordet “restströmmar” finns dock med tre gånger. Två gånger kopplade till att förvandla restströmmar till foder och biogas, och en om att förvandla mer av fisken till mat. 

Inget fel med de exemplen, men det går att göra så mycket mer. Och släpper man sargen och tänker utanför den linjära boxen skulle detta kunna bli ett fundament i en ny livsmedelsstrategi.

I alla fall är förhoppningarna stora i både startupvärlden och akademin. Den senaste tiden har flera ambitiösa forsknings- och innovationsprojekt startat inom området. Vinnovastödda Net Zero Industry ägnar två av sina projekt åt upcycling i matsektorn (HÄR och HÄR).

Formas har finansierat en hel centrumbildning PLENTY Centre for Symbiotic and Circular Food Provisioning som ska kartlägga restströmmar och bygga mer cirkulära matsystem. Brewed and Renewed heter ett Formas-finansierat projekt som ska undersöka hur drav från bryggerier ska kunna användas till livsmedel i stor skala och Plantonmyc heter ett EU-finansierat projekt som ska skapa köttalternativ genom fermentering av bland annat restströmmar.

“Plenty” kan översättas med “tillräckligt”. Och i en värld där uppåt en tredjedel av all mat svinnas kan man verkligen undra varför vi ska öka vår produktion, istället för att ta tillvara på det vi redan har?

 


Text: Anders Engström

Föregående
Föregående

6 insikter: Rykande färskt från prisvinnarforskarnas upcycling-konferens

Nästa
Nästa

Spaning: Framtiden är möjlig – nio idéer för att finansiera den gröna omställningen av matsystemet