Tillbaka till alla evenemang

Almedalen: Hållbara flergångsförpackningar och retursystem för hämtmat och dryck?

  • Almedalen - fartyg, Teaterskeppet, "Lilla matsalen" Visby (se karta)

Arrangör: Sustainable Innovation

Beskrivning av samhällsfrågan:

Hur kan vi samla den expanderande hämtmatsbranschen i Sverige för att tillsammans införa ett retursystem för hållbara flergångsförpackningar, och på så sätt undvika det växande berget av engångsplastförpackningar?

Utökad information om evenemanget:

Take-awaybranschen för färdig mat och dryck i Sverige växer snabbt. Samhällsutmaningen är det växande berg av engångsförpackningar som hamnar bland soporna och förbränns, eller som skräp i miljön. I Naturvårdsverkets skräpmätning under en vecka 2020 framgår att cirka 140 000 muggar och 350 000 livsmedelsbehållare hittades. Ett svenskt förslag på lagstiftning, som följer EU’s engångsplastdirektiv 2019/904 och kravet på minskad användning av vissa engångsartiklar, är att från den 1 januari 2024 ska den som idag tillhandahåller mat och dryck för take-away i engångsförpackningar, erbjuda ett roterande system med flergångsförpackningar. Kom och inspireras av branschens samverkansprojekt med stöd från BioInnovation, som har samlat branschen kring frågan.

Information

Föregående
Föregående
4 juli

Almedalen: Äta hälsosamt- vilket ansvar kan och bör en dagligvaruaktör ta för våra matvanor?

Nästa
Nästa
4 juli

Gröna möten - Gårdsbaserad biogas