Arrangör: Sustainable Innovation
Beskrivning av samhällsfrågan:
Hur kan vi samla den expanderande hämtmatsbranschen i Sverige för att tillsammans införa ett retursystem för hållbara flergångsförpackningar, och på så sätt undvika det växande berget av engångsplastförpackningar?
Utökad information om evenemanget:
Take-awaybranschen för färdig mat och dryck i Sverige växer snabbt. Samhällsutmaningen är det växande berg av engångsförpackningar som hamnar bland soporna och förbränns, eller som skräp i miljön. I Naturvårdsverkets skräpmätning under en vecka 2020 framgår att cirka 140 000 muggar och 350 000 livsmedelsbehållare hittades. Ett svenskt förslag på lagstiftning, som följer EU’s engångsplastdirektiv 2019/904 och kravet på minskad användning av vissa engångsartiklar, är att från den 1 januari 2024 ska den som idag tillhandahåller mat och dryck för take-away i engångsförpackningar, erbjuda ett roterande system med flergångsförpackningar. Kom och inspireras av branschens samverkansprojekt med stöd från BioInnovation, som har samlat branschen kring frågan.