Mer ska bli mat - minskat svinn och ökad resurseffektivitet i produktionen.
Temat kommer vara livsmedelsförluster och de resultat som nu börjar komma från vårt projekt där vi med god hjälp av forskare på Sveriges lantbruksuniversitet följer upp livsmedelsförluster. Alltså hur hur mycket av produktionen som var tänkt att gå vidare i livsmedelskedjan men inte gör det. Vad beror det på, vad görs med produkterna/råvarorna istället och vad kan förbättras så att mer kan bli mat?
Karin Lindow kommer berätta om resultaten i rapporterna om att kartlägga livsmedelsförluster i åtta olika delbranscher; nötkött, griskött, mjölk, fisk och skaldjur, kvarnvete, potatis, morötter och jordgubbar. Under seminariet är fokus på kött, mjölk och vegetabilier. Vi får också ta del av ett samtal mellan Malin Fällström, kvalitets- och miljöchef Skövde slakteri, och Magnus Nilsson, VD Nyhléns och Hugosons. Samtalet kommer fokusera på möjligheter och utmaningar med att sälja mer av hela djuret till livsmedel.