Detta hybridseminarium fokuserar på sambanden mellan livsmedelsstrategins mål om ökad livsmedelsproduktion; Sveriges klimatmål samt miljökvalitetsmålen ”Ingen övergödning”, ”Hav i balans samt levande kust och skärgård” och ”Levande sjöar och vattendrag”. Vi samlar myndigheter, regioner, forskare och praktiker för att utforska frågan: Kan vi hitta synergier mellan alla dessa?
Miljömålen omfattar ett generationsmål ”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser”. För att uppnå generationsmålet måste de 16 nationella miljökvalitetsmålen i huvudsak vara uppnådda.
I livsmedelsstrategin kopplas dess bidrag till miljöarbetet. Man framhåller starka positiva samband mellan ökad livsmedelsproduktion och miljömålen ”Ett rikt odlingslandskap” och ”Ett rikt djur-och växtliv”. Man poängterar också att Sverige ligger i framkant när det gäller produktion av biodrivmedel med hög klimatprestanda. Fortsatta insatser behövs för att ytterligare tillvarata de gröna näringarnas möjligheter i klimatarbetet och för att göra jordbruksproduktionen mer klimateffektiv.