Ecobloom: “Vi hjälper odlare att fatta bättre beslut”

EcoSense riktar sig till såväl vertikalodlare som växthusodlare. Med hjälp av kameror och sensorer håller de koll på om grödorna mår bra och bidrar till minskat svinn och bättre lönsamhet.

Ecobloom har varit medlem i AGFO sedan juni 2022 och fick i höstas tillskott av engelsmannen Darren Whitehurst, Head of Sales & Marketing. AGFO tog ett telefonmöte med Darren när han satt i bilen en solig februaridag på väg från ett möte till ett annat.

Hej Darren, grattis till ett hyfsat nytt jobb som Head of Sales & Marketing på Ecobloom. Vem är du?

– Jag flyttade till Sverige för kärleken för 16 år sedan och större delen av mina år i Sverige har jag bott i Östergötland. Sedan ett halvår tillbaka bor jag i Stockholm och jag älskar det redan! De senaste åren har jag jobbat i flera olika ledande befattningar inom retail, hospitality och facility management. Jag gillar verkligen att jobba med ledarskap, såväl min egen som andras, och att bygga upp organisationer.

Efter flera år på stora företag kände jag att det var dags med något nytt, gärna ett lite mindre startupföretag. Det är därför riktigt spännande att nu få jobba inom agritech-sektorn där jag ser många möjligheter att göra skillnad! Jag är såld på att göra skillnad och vad kan väl vara viktigare än att få göra det på ett företag med en fantastisk produkt inom matproduktion!

What you see vs. what our cameras detect

Berätta vilka Ecobloom är för dem som inte känner till er.

– Ecobloom är ett svenskt agritech-företag som vill göra positiv skillnad i världen. Vi utvecklar bevakningssystem primärt till kommersiella inomhusodlare. Själva systemet heter EcoSense och består av vatten- och luftsensorer kombinerade med avancerade multi-spectralkameror som upptäcker sjukdom och stress i grödorna - och massa annat! Sensorerna skickar information till en dashboard vilket ger användaren mycket viktig information om hur deras växter mår och vilka förbättringar som är möjliga och behövs. Det fungerar i både växthus och med vertikal odling, från mindre odlingsenheter till de största. Kort och gott hjälper EcoSense odlare att fatta bättre beslut, upptäcka problem långt innan de skulle ha gjort utan systemet, minska waste och öka lönsamheten.

Berätta om er historia och vilka består ert team av idag?

– Ecobloom etablerads 2018 i Stockholm av Hamza Qadoumi, vår VD och ett gäng entusiaster. Idag är vi 10 personer i teamet som håller på med allt från teknologisk utveckling & design, plant science till customer relations, sälj mm. Vi är ett litet gäng som brinner för det vi gör och eftersom det inte finns någon bok för hur saker ska göras hjälps vi alla åt och hugger in där det behövs.

Vilken är Ecoblooms vision?

– Vi vill göra en positiv skillnad i världen och bidra till en mer hållbar produktion av mat med hjälp av teknologi och kunskap.

Vad har ni på gång 2023?

– Prioriteringarna ligger på att nå ut och berätta mer om EcoSense, bidra på ett positivt sätt i diskussioner kring hållbar matodling och fortsätta förbättra EcoSense.

Vilka ser ni som de största utmaningarna i matsystemet närmsta tiden?

– Det finns många olika men jag personligen tycker att matsystemets påverkan på miljön är allvarligt och onödigt, något som behöver ändras radikalt. Vi ser att med teknologi som EcoSense görs det möjligt för fler att starta lönsamma odlingsenheter, förbättra de som finns och därigenom producera mer närodlad mat.

Vilka möjligheter ser ni?

– Jag ser mycket potential för olika aktörer inom branschen att samarbete och co-create för att hitta nya och innovativa lösningar som gynnar alla! Tillsammans kan vi addera värde till varandras verksamheter.


Tack Darren och lycka till att hitta nya och innovativa lösningar som gynnar alla!


Kontakta gärna Darren om du vill samarbeta eller bara veta mer om Ecobloom och deras tjänster.


Föregående
Föregående

Sätila impact Investment: “Vi vill smitta ner andra att börja investera med andra krav än bara finansiell avkastning.”

Nästa
Nästa

Mossagården: “Ekologiskt jordbruk, gårdsbutik och leverans av ekologiska grönsaker”